Živá voda z Ježíšova Srdce

26.03.2023 20:50

3. neděle postní, cyklus A

 

Stůl Božího slova třetí neděle postní nám předkládá setkání Ježíše s hříšnou samařskou ženou. Samařská žena jde jako obvykle načerpat do džbánu vodu. Je kolem poledne a velké horko. U studny se žena setkává s Ježíšem. Ten nejprve sám žádá o vodu, aby v ženě probudil touhu po živé vodě.

Živá voda, kterou Ježíš ženě nabízí, je jiná než ta ve studni:

"Každý, kdo se napije této vody, bude zase žíznit. Kdo se však napije vody, kterou mu dám já, nebude žíznit navěky, ale voda, kterou mu dám já, stane se v něm pramenem vody tryskající do života věčného."

Žena Ježíšovým slovům nerozumí. Myslí si, že jí nabízí nějakou zázračnou vodu, která navždy uhasí její žízeň.

Ježíš nabízí vodu Boží milosti, která vytryskne z pramene jeho probodeného Srdce na kříži. Tento pramen živé vody, pramen vody života, smývá z kajícího člověka jeho hříchy a oživuje jeho duši láskou Ducha Svatého. Jak píše svatý Pavel Římanům:

"Naděje však neklame, protože Boží láska je nám vylita do srdce skrze Ducha Svatého, který nám byl dán."

Voda z Ježíšova probodeného Srdce přináší spásu, která jednou vyústí do moře věčné blaženosti.

I nám Ježíš nabízí tuto živou vodu, vodu, která očišťuje a posvěcuje. To jsme prožili při přijetí svátosti křtu, kdy jsme byli obmyti křestní vodou, vodou, která nám dala účast na věčném Božím životě. Křestní voda pramení z Ježíšova Srdce.

Pijme tuto vodu, vodu milostí Ducha Svatého, který do našich srdcí vylévá Boží lásku. Nehledejme jinu vodu. Nepijme vodu z kaluže, když máme čistou vodu z Kristova Srdce. Jen tato voda může uhasit žízeň naší duše.

Je těžké, když člověk trpí žízní těla, ale žízeň duše je mnohem horší. Když duše nezná Ježíšovu vodu, hledá vodu jinou. Ta není čistá a dobrá, může být i otrávená.

Je smutné a bolestné, že i křesťanům nestačí Ježíšova voda a pátrají po různých náhražkách. Žízeň duše uhasí jen Ježíšova voda, voda milosti Ducha Svatého.

Děkujme dnes za svůj křest, kdy jsme byli obmyti živou vodou z Ježíšova Srdce. Žijme podle křestního slibu a nehledejme jinou vodu než živou vodu našeho Pána.

Ať se i pro nás tato voda stane pramenem vody tryskající do života věčného.