Po hříchu nám dáváš příležitost k lítosti

03.08.2017 14:07

16. neděle v mezidobí, cyklus A

  Bůh je s člověkem trpělivý. I když je všemohoucí, přesto má na hříšníky ohled. Netrestá ihned viníky, ale je soucitný:
 "Neboť tvá moc je základ spravedlnosti a to, žes pánem, činí tě shovívavým ke každému."
  Izraelité si kladli otázku, proč všemohoucí Bůh nezničí ty, kteří se klanějí modlám, kteří odmítají Hospodina za jediného Boha. Závěr dnešního úryvku Knihy moudrosti to osvětluje:
  "Svým synům poskytuješ radostnou naději, že po hříchu dáváš příležitost k lítosti."
  Bůh nám dává po hříchu možnost litovat. Otálí s potrestáním hříšníka, aby ho pohnul k lítosti a obrácení. Bůh nechce smrt hříšníka, ale aby se obrátil a žil.
  Evangelium o koukolu mezi pšenicí nám to dokresluje.
  Boží království není na zemi dokonalé. V  Církvi jsou křesťané, kteří se snaží žít podle evangelia a kteří se varují zla ve všech podobách. Jsou v ní také ti, kteří se pro Krista plně nerozhodli. Jako by jim Kristus nestačil, a proto hledají poznání a pomoc také jinde. Kolik křesťanů vyhledává jasnovidce, kartářky, léčitele, reiky, východní filozofii a bojová umění, cvičí jógu a provádí různé praktiky východní meditace, věří ve snáře a horoskopy. Kolik křesťanů žije navenek pohršlivým životem. Kolik křesťanů nedává srdce Bohu, ale i démonům v různých podobách.    O tom by mohli vyprávět exorcisté.
  Ale Bůh je se všemi trpělivý. Dává lidem příležitost k lítosti, možnost konat pokání a opustit hřích. Úkolem Církve není oddělovat spravedlivé od hříšníků, ale volat každého k pokání.
  Možnost konat pokání a napravit svůj život jednou skončí. Na Božím soudu už nepůjde nic změnit, tam jen přijmeme     od Boha spravedlivý rozsudek. Zde na zemi ještě můžeme volat o slitování a o odpuštění hříchů. Na věčnosti budeme mlčet, mluvit bude jen Bůh.
  Bůh nám dává příležitost k lítosti. Bylo by velkou chybou, kdybychom ji nevyužili.