Následování ve službě

16.04.2023 15:12

Zelený čtvrtek 2023

 

Velikonoční triduum začínáme v jeruzalémském večeřadle. Pán Ježíš se svými učedníky slaví velikonoční večeři na památku vysvobození Izraele z egyptského otroctví. Jak píše svatý Jan v evangeliu:

A protože miloval svoje, kteří byli ve světě, projevil jim lásku až do krajnosti.“

Pán Ježíš projevil svou lásku do krajnosti tím, že ustanovil Nejsvětější Svátost Oltářní. Při poslední večeři proměnil chléb ve své Tělo a víno ve svou Krev. Tím předjímal svou oběť na kříži, kterou jsme byli vysvobozeni z moci satana a hříchů.

Ježíšovou obětí na kříži byly zahlazeny naše hříchy. Kdo tuto oběť přijme, uvěří v Krista jako svého Vykupitele a Spasitele, dosáhne odpuštění hříchů a má naději dosáhnout věčného života v nebi.

Každou mši svatou zpřítomňujeme jedinou Kristovu oběť na kříži. Můžeme Krista ve svátosti Eucharistie přijímat jako pokrm k věčnému životu.

Pán Ježíš projevil svou lásku do krajnosti také tím, že umyl svým učedníkům nohy. Smysl tohoto symbolického úkonu vysvětlil sám:

Jestliže jsem vám tedy umyl nohy já, Pán a Mistr, máte také vy jeden druhému umývat nohy. Dal jsem vám příklad: Jak jsem já udělal vám, tak máte dělat i vy.“

Umývat nohy znamená sloužit. Ve službě bližním máme i my projevit lásku do krajnosti. Ježíš nám k tomu dal příklad.

Služba je tedy posláním Církve, posláním nás, křesťanů. Pán Ježíš nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil a vydal se za oběť. Obětavá láska ve službě bližnímu, to je naše krásné poslání, kterým se máme Kristu připodobnit, a tím Krista zjevovat tomuto světu.

Někdy je to těžké, zvláště když není naše služba s vděčností přijímána. Ve službě bližním můžeme prožít i velké zklamání. Pak se můžeme ptát, jestli to má smysl.

Ale musíme ve službě dále pokračovat, nevzdávat se. Víme přece, kdo řekl Bohu, že nebude sloužit. Byl to satan. Pokud již nechceme sloužit Bohu a lidem, přecházíme na jeho stranu.

Pán Ježíš nám slouží do krajnosti, i když jsme nevděční a tolikrát jsme zklamali svými hříchy. Pán Ježíš to s námi nikdy nevzdal a nevzdá. Bohu díky!

Snažme se mu co nejvíce připodobnit.