Marrino lůno je archou smlouvy, trůnem Boha.

31.12.2017 21:05

4. neděle adventní, cyklus B

 

Nedělní první čtení a evangelium mají vždy nějakou společnou myšlenku. Tak je tomu i dnes. Jak tedy souvisí plán krále Davida vystavět Hospodinu chrám a zvěstování Panně Marii?

V evangeliu vidíme naplnění Hospodinova příslibu Davidovi, že jeho království potrvá navěky. Tím královstvím je Boží království, které přichází na svět skrze Ježíše. Jak řekl archanděl Gabriel:

"Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce."

Ale to není všechno. Jeruzalémský chrám pro Hospodina vystavěl až Davidův syn Šalomoun. Když kněží donesli archu smlouvy do velesvatyně nově postaveného chrámu, chrám naplnil Hospodinův oblak – vnímatelný projev Boží přítomnosti. Chrám se tak stál Hospodinovým vlastnictvím (1 Kr 8,10):

"Když kněží vycházeli ze svatyně, naplnil Hospodinův dům oblak, takže kněží kvůli tomu oblaku nemohli konat službu, neboť Hospodinův dům naplnila Hospodinova sláva."

Archa smlouvy ztělesňovala přítomnost Boha. Byla trůnem Boha. Uvnitř archy smlouvy byly dvě desky Desatera. Archa smlouvy tak byla i místem Božího Slova.

V evangeliu slyšíme archandělova slova Panně Marii:

"Duch Svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní."

Duch Svatý sestoupil na Pannu Marii a ona v mateřském lůně počala Ježíše. Panna Maria je velesvatyní, kterou naplnil Hospodinův oblak – Duch Svatý, Její mateřské lůno se stalo archou smlouvy, neboť v sobě neslo Boží Slovo. Ježíš Kristus, vtělená druhá Božská Osoba, je Božím Slovem, které přebývá mezi námi.

Panna Maria nám porodila Boha, neboť Bůh z ní přijal lidské tělo. Bůh se skrze Pannu Marii "zhmotnil". Překonal tak všechny možné způsoby Božího přebývání mezi lidmi. Kristovi současníci si mohli na Boha sáhnout, neboť Bůh přijal podobu člověka.

Zkusme aspoň trochu pochopit, co znamená, že se Bůh pro nás stal člověkem. Jak se k nám sklonil, aby nám byl blízko. Stal se člověkem, aby prožíval všechno co my, kromě hříchu.

Chápeme Boží lásku? Chápeme, co pro nás Bůh vykonal, aby nás zachránil? Chápeme, jak se náš Bůh liší od ostatních bohů v dějinách lidstva, lépe řečeno od model?

Mariino lůno zastíněné Duchem Svatým se stává archou smlouvy, trůnem Boha, který nese Boží Slovo.

Vtělené Boží Slovo nám Panna Maria v Betlémě odevzdala. Pak znovu na Golgotě.

Zázrak Božího vtělení je zázrakem Boží lásky k člověku.