Komu chci sloužit?

12.03.2023 18:41
 

1. neděle postní, cyklus A

 

Pán Ježíš je po svém křtu v Jordánu veden Duchem Svatým na poušť. Poušť byla židovskou tradicí chápána jako místo, kde působí zlí duchové. Pro Ježíše je poušť místem, na kterém se setkává s nebeským Otcem. Odchází na poušť, aby se čtyřicetidenním postem připravil na zahájení své vykupitelské činnosti.

Matouš psal své evangelium pro křesťany z židovství. Proto se Ježíš podobá Mojžíšovi. I on se, než přijal na hoře Sinaj desky Desatera, 40 dní postil. Ježíš je na poušti o samotě s nebeským Otcem a přichází satan, aby ho pokoušel. Satan se snaží Ježíše odvrátit od jeho poslání Vykupitele. Cítí, že má v Ježíši silného soupeře. Bere Ježíše jako člověka, který je Bohem omilostněn, který ohrožuje satanovo panství nad světem.

Satan pokouší Ježíše jako pokoušel Adama v ráji a jako pokoušel izraelský národ na poušti. V prvním čtení jsme slyšeli, že se Adam nechal satanem svést. Zhřešil neposlušností vůči Bohu, když porušil Boží příkaz.

Také Izrael na poušti neposlouchal Hospodina, svého Boha. Následkem toho byl hřích a smrt. Adam svou neposlušností přivedl smrt na všechny lidi. Izraelité, kteří vyšli z Egypta, pro svou neposlušnost pomřeli na poušti. Do zaslíbené země vešli až jejich potomci.

Ale Ježíš, skutečný Boží Syn, reaguje na satanovo pokušení jinak. Nezačíná s ním rozhovor, ale jeho útoky odráží slovy Písma.

V pokušení satan Pána Ježíše vybízí, aby zázrakem učinil z kamenů chleby a najedl se. Je přece Syn Boží a má moc to učinit. Ježíš však nekoná zázraky pro svou potřebu, ale proto, aby lidé uvěřili jeho slovům o Božím království. Satanovi odpovídá:

Je psáno: Nejen z chleba žije člověk, ale z každého slova, které vychází z Božích úst.“

Člověk nemá sytit pokrmem jen své tělo, ale má Božím slovem sytit svou duši. Má hledat nejprve Boží království a jeho spravedlnost a všechno ostatní mu bude přidáno.

Ve druhém pokušení satan Pána pokouší slovy Písma svatého. Když je Syn Boží, nemusí se bát skočit z vrcholu chrámu. Je přece psáno:

Svým andělům dá o tobě příkaz, takže tě ponesou na rukou, abys nenarazil nohou o kámen.“

Ježíš jeho útok odráží také slovy Písma:

Nebudeš pokoušet Pána, svého Boha.“

Není možné si na Bohu vynucovat mimořádné zásahy, když to není nutné a Bůh si to nepřeje. Bůh není od toho, aby nás poslouchal, ale člověk má poslouchat Boha. Boha pokoušeli i Izraelité na poušti. Dostali žízeň a pochybovali, že jim Bůh může dát vodu, pochybovali o jeho všemohoucnosti a lásce. Ježíš ví, že ho nebeský Otec miluje a nepotřebuje tuto lásku dokazovat zbytečnými zázraky.

Ve třetím pokušení satan Pánu Ježíši ukazuje všechna království světa i jejich slávu:

To všechno ti dám, jestliže padneš a budeš se mi klanět.“

 

Satan mu nabízí královskou moc na celém světě, veškeré bohatství světa, vše nad čím má moc. Chce jen jediné, aby mu vzdal Boží poctu, aby se mu podřídil jako Bohu. Proto byl satan zavržen, neboť ze své pýchy zatoužil být ne tvorem, ale Bohem, aby se mu všechno tvorstvo klanělo. Ježíš odráží i toto pokušení:

Odejdi satane! Neboť je psáno: Pánu, svému Bohu, se budeš klanět a jen jemu sloužit.“

Ježíš, který byl poslušný svého Otce až ke smrti kříže, satana poráží a satan odchází s nepořízenou. Vítězství, které slavil na Adamem i nad izraelským národem na poušti, se nekonalo. Ježíš svou poslušností nebeskému Otci slavil vítězství, které zpečetil svou smrtí na kříži a svým zmrtvýchvstáním.

Ježíš napravil svou poslušností neposlušnost Adamovu ( Ř 5, 19):

Jako se totiž celé množství stalo neposlušností jednoho člověka hříšníky, tak zase poslušností jednoho se celé množství stane spravedlivými.“

Máme Ježíše následovat. Rozhodnout se, komu se chceme klanět, koho chceme poslouchat. I nám může satan nabídnout bohatství a slávu světa, pokud mu budeme sloužit. Sloužit satanu však znamená ztratit věčný život. Satan již nebe navždy ztratil a chce, aby ho co nejvíce lidí v tom následovalo. Proto pokouší.

Každý se musí rozhodnout, koho chce poslouchat, komu chce sloužit.

Bůh nebo satan, něco mezi tím neexistuje!

Ať každý z nás, které Bůh povolal do svého společenství, má vždy sílu v pokušení říci:

Odejdi satane! Neboť je psáno: Pánu, svému Bohu, se budeš klanět a jen jemu sloužit.“