Jsme nové stvoření

16.04.2023 15:13

Velikonoční vigilie 2023

 

Připojme se nyní k jásotu celého nebe, připojme se ke všem křesťanům ve světě, a s radostí volejme:

"Pán Ježíš vstal z mrtvých, aleluja, aleluja!"

Nechme se proniknout tímto tajemstvím Velké noci. Nebeský Otec přijal oběť svého Syna za naše hříchy. Jsem smířeni s Bohem Kristovou Krví.

Ježíšova smrt na kříži a jeho zmrtvýchvstání jsou největším Božím zásahem do lidských dějin. Svatý Pavel to nazývá novým stvořením. Toto nové stvoření uvádí k životu Duch Svatý.

Ve čteních ze Starého zákona čteme o stvoření. Korunou stvoření je člověk, který je Božím obrazem. Po pádu do hříchu člověk ztratil ráj a nesmrtelnost. Bůh však na něho nezapomněl. Zjevil se Abrahámovi, kterému ve stáří dal syna. Abrahám tak věřil Bohu, že byl schopen na jeho příkaz obětovat svého jediného syna. Je předobrazem nebeského Otce, který pro naši spásu obětoval svého jednorozeného Syna.

Starý zákon připravoval na příchod Mesiáše, Vykupitele. Ježíš zemřel za naše hříchy a vytvořil z nás skrze Ducha Svatého nové stvoření.

Svatým křtem máme účast na Kristově smrti a zmrtvýchvstání. Ke křtu přistupuje "starý člověk" stížen hříchem. Po křtu povstává "nový člověk", který je naplněný Boží milostí. Křest je znovuzrození z Ducha Svatého. Ve křtu povstává nové stvoření.

Dnes chceme děkovat Bohu za svůj křest. Neměli bychom slavit jen své zrození pro tento svět, ale také své zrození pro nebe.

Věřící od pradávna na velikonoční vigilii obnovují své křestní sliby. Většinou jsme byli pokřtěni jako malé děti. Za chvíli budeme každý sám za sebe zříkat se zlého a vyznávat víru v Nejsvětější Trojici.

Nechceme patřit hříchu, ale Bohu. Jsme nové stvoření, nepatříme satanu ani světu. Jsme děti nebeského Otce, který každému z nás u sebe připravil domov.

I my budeme jednou vzkříšeni z mrtvých. Žijme tak, aby to bylo vzkříšení k věčnému životu s Bohem.

Radujme se tuto noc a jásejme:

"Pán Ježíš vstal z mrtvých, aleluja, aleluja!"