Ježíši, důvěřuji Ti

23.04.2023 19:11

2. neděle velikonoční, cyklus A

 

Věříme, že nás Bůh miluje?

To je základní otázka. Podle odpovědi můžeme poznat svou představu o Bohu i svou víru. Podle nového katechismu je víra přilnutí celého člověka k Bohu. Nemohu skutečně přilnout k tomu, o němž nejsem zcela přesvědčen, že mě má rád.

K Bohu mohu navázat osobní a živý vztah jen tehdy, když zakusím Boží lásku a Boží milosrdenství. Když zakusím, že mě má Bůh rád, i když jsem hříšný člověk.

Projevem Boží lásky a dobroty k člověku je Boží milosrdenství, jehož svátek dnes slavíme. Záchrana člověka, celého lidstva, spočívá v objevení Božího milosrdenství a v důvěře v něho.

Pán Ježíš řekl řeholnici Faustině Kowalské, šířitelce úcty k Božímu milosrdenství, tato slova:

„ Lidstvo nenalezne pokoje, dokud se s důvěrou neobrátí k mému milosrdenství.“

Slovo milosrdenství pochází z latinského misericordia, což můžeme do češtiny přeložit jako „slitovné srdce“. Je to schopnost slitovat se, obrátit a otevřít své srdce tomu, kdo potřebuje pomoc.

Bůh je milosrdný, lépe Bůh je Milosrdenství. Bůh je schopen obrátit a otevřít „své srdce“ každému člověku, který potřebuje materiální i duchovní pomoc. Materiální, duševní a duchovní bída je zdrojem nepokoje a rozdělení v dnešním světě. Právě důvěra v Boží milosrdenství může přinést světu smíření a pokoj.

Každý z nás se již ocitl nebo se jednou ocitne v těžké životní situaci, v krizi. V této chvíli nemáme propadat beznaději, ale obrátit celou svou důvěru k Bohu, který o naší situaci ví a je schopen nám dát sílu tuto situaci unést a vyřešit. K Božímu milosrdenství se máme obracet i tehdy, když padneme do hříchu, třeba i těžkého. V této chvíli často malomyslníme a ptáme se:

Může mi Bůh ještě odpustit?“

Bůh mi chce odpustit! Bůh chce odpustit každému člověku každý hřích, pokud ho člověk upřímně lituje a chce změnit svůj život. Neexistuje hřích, který by Bůh nechtěl odpustit, pokud o to ovšem člověk stojí.

Důkazem ochoty odpustit je Kristův kříž. Svatý Pavel napsal (2 Kor 5,21):

S tím, který byl bez hříchu, jednal Bůh kvůli nám jako s největším hříšníkem, abychom my skrze něho byli spravedliví u Boha.“

Hřích člověka je vyvažován obětí Bohočlověka, Ježíše Krista. Ježíš zemřel i pro tebe, zemřel i za tvé hříchy.

Neboj se, důvěřuj v Boží milosrdenství, pros za odpuštění.

Sv. Terezie z Lisieux měla naprostou důvěru v Boha. Napsala tato slova:

I kdybych se dopustila těch největších zločinů, stále bych měla k Bohu stejnou důvěru.“

Papež František napsal tato slova (Christus vivit):

Bůh tě miluje. Nikdy o tom nepochybuj, ať se ti v životě děje cokoli."

Dnešní den je zasvěcen Božímu milosrdenství.

Důvěřujme v Boží milosrdenství ve všech situacích života. Buďme sami šířiteli tohoto milosrdenství.