Co (kdo) je nárožním kamenem našeho života?

30.04.2018 17:04

4. neděle velikonoční, cyklus B

 

Neděle Dobrého pastýře nám nabízí vydatnou stravu Božího slova. Ve skutcích apoštolů jsme slyšeli o Ježíši důležitá slova :

On je ten ´kámen, který jste vy stavitelé odhodili, ale z kterého se stal kámen nárožní´.“

Petrova slova jsou určena předním židovským mužům, kteří v Ježíši nepoznali očekávaného Mesiáše a dali ho ukřižovat. Odhodili nárožní kámen, zřekli se Spasitele i spásy.

Pán Ježíš je základní kámen, na kterém vše stojí: celá Církev, mistní církve (farnosti a rodiny) i život jednotlivých křesťanů. Lépe řečeno – má stát. Tady se musíme upřímně ptát:

Stojí můj život, má rodina a farnost skutečně na Kristu?“

Není tím nárožním kamenem spíše naše já, pozemské jistoty a majetek?“

Pokud život křesťana, rodina a farnost nestojí na Kristu, pak má velmi vrtkavé základy. Pokud na Kristu skutečně stavíme, nic s námi nemůže otřást. Jsme silní, protože sílu bereme z Boha. Nemáme strach z budoucnosti, neboť věříme, že vše má Bůh v rukou. Jsme Boží děti, které se mohou spolehnout na lásku nebeského Otce.

Pán Ježíš je náš nárožní kámen, ale také dobrý pastýř. Jak řekl Ježíš:

Dobrý pastýř dává za ovce svůj život.“

Pán Ježíš to nejen řekl, ale na Golgotě naplnil. Jsme milované děti nebeského Otce, jsme milované ovce Ježíše, dobrého pastýře. Na Boží lásce musíme postavit svůj život. Ano, Boží láska je nárožním kamenem našeho života.

Církev v Evropě prožívá krizi. Krize Církve je krize víry. Krize víry je nedůvěra v Ježíše. Ježíš nám nestačí, hledáme jiné nárožní kameny, o které bychom opřeli stavby našich životů. Opíráme se o stvořené věci, o jiné lidi, neopíráme se o Ježíše.

Máme malou víru a pro nevěřící svět nejsme hodnověrní.

Je třeba se vrátit ke Kristu, prosit o dar víry. Je třeba opřít svůj život, svou rodinu i farnost o Krista, o jeho Lásku. Vždyť víme z Petrova kázání:

V nikom jiném není spásy. Neboť pod nebem není lidem dáno žádné jiné jméno,      v němž bychom mohli dojít spásy.“