Bezmocnost pod křížem

16.04.2023 15:14

Slavnost Zmrtvýchvstání Páně 2023

 

Apoštolové byli svědky velikonočního tajemství – Kristovy smrti a zmrtvýchvstání. Setkání se vzkříšeným Pánem jim dalo sílu k hlásání evangelia a k mučednictví.

Po Kristově smrti byli apoštolové ve velkém strachu. Nevěděli, co s nimi bude dál.

Z jejich skleslosti je vyrušuje Marie Magdalská, která jim sděluje, že kámen od hrobu je odvalen. S bolestí říká:

"Vzali Pána z hrobu a nevíme, kam ho položili."

Petr a Jan běží k hrobu a vidí, že je prázdný. Ale jen Jan, jediný z apoštolů, který zůstal Pánu věrný až po kříž, "viděl a uvěřil." Petr a ostatní apoštolové potřebovali k víře ve zmrtvýchvstání Ježíšovo zjevení. Tato víra udělala z ustrašených lidí neohrožené hlasatele Ježíše Krista.

My jsme neviděli Ježíšův prázdný hrob, nezjevil se nám vzkříšený Pán, ale přesto věříme v Kristovo zmrtvýchvstání. Tato pravda víry je základem naší naděje. Kristus vstal z mrtvých a má moc vzkřísit také nás. Moc smrti byla zlomena. Smrt není konec, ale bránou k věčnému životu, k naplnění lidského života.

Tyto velikonoce jsou poznamenány válkou na Ukrajině. Máme prožívat velikonoční radost, a přitom vidíme velké utrpení lidí. Ukrajinské a ruské matky oplakávají své mrtvé nebo zmrzačené syny. Civilisté, kteří by chtěli žít normální život, žiji jako vyhnanci nebo živoří v troskách svých domů. V těchto nevinných je křižován Kristus.

Cítíme bezmoc, bolest, možná i hněv. Chtěli bychom nějak pomoci, ale nevíme jak. Chtěli bychom protestovat, ale mocní tohoto světa nás neuslyší. Cítíme se bezmocní vůči tomuto zlu, jako se cítili bezmocní ti, kteří stáli pod Kristovým křížem.

Nejsme zcela bezmocní. Máme ještě modlitbu a oběť. Můžeme se za trpící modlit, podle vzoru Krista na kříži i za ty, kteří jim ubližují.

Není jen válka na Ukrajině. My sami vedeme často války ve svých srdcích. Toho či onoho člověka nesnášíme, s tím či oním nemluvíme. I my máme svůj podíl na zlu ve světě.

Kristovo zmrtvýchvstání má proměnit naše srdce, abychom dokázali odpustit, smířit se, nezavírat srdce před těmi, kdo nám ublížili.

Nejsme schopni zajistit mír na Ukrajině, ale s pomocí Boží milosti můžeme nastolit mír ve svých srdcích. Můžeme vzkříšenému Kristu odevzdat svá zraněná srdce, abychom dokázali s nadějí prožívat velikonoční radost.

Pak budeme jako apoštolové schopni svědčit o Kristu, který trpěl, byl zabit a třetího dne svou mocí vstal z mrtvých.