Světlo v Galileji pohanů

05.02.2017 20:50

3. neděle v mezidobí, cyklus A

  Minulou neděli jsme slyšeli, jak Jan Křtitel pronesl o Ježíšovi tato slova:
  "Hle, Beránek Boží, který snímá hříchy světa."
  Dnes jsme slyšeli o uvěznění Jana Křtitele. Ježíš poznává, že přišla jeho hodina. Opouští Nazaret a usazuje se v městě Kafarnau v Galileji. Zde začíná své vykupitelské poslání. Stejně jako Jan Křtitel hlásá:
  "Obraťte se, neboť se přiblížilo nebeské království."
  Je zajímavé, že Pán Ježíš nezačíná své působení v Judsku, kde leží hlavní město Jeruzalém s chrámem. Zdržuje se       v Galileji, která leží na severní hranici bývalého izraelského království. Galilea se netěšila valné pověsti. Zvláště v Judsku považovali Galileu za periférii, za kraj chudých rybářů a rolníků.
  Toto území v minulosti obsadila asyrská vojska. Většina židů byla vystěhována do jiných částí asyrské říše. Místo nich přišli do Galileje pohané, kteří neuctívali Hospodina. Původní židovské obyvatelstvo se s pohany smísilo. Tento kraj získal hanlivý titul "Galilea pohanů".
  Ježíš působí především na tomto území. Plní tak slova proroka Izaiáše:
  "Lid, který chodil ve tmě, vidí veliké světlo, obyvatelům temné země vchází světlo."
  I naše Jesenicko je, do jisté míry, taková Galilea pohanů. Také zdejší původní obyvatelé museli odejít. Na místo ních přišli lidé, kteří neměli k tomuto území vztah. A věřících zde také není moc. Jesenicko leží na severním okraji naší země.  Ve srovnání s ostatními částmi naší vlasti jde o chudou oblast, státem opomíjenou.
  Ale i kdyby na Jesenicko zapomněli politici i podnikatelé, Bůh na nás nezapomněl. Bůh je zde s námi. Ježíš jakoby přímo vyhledával chudé kraje a chudé lidi, zvláště chudé v duchu (pokorné). Ježíš Jesenicko nikdy neopustí. Je s námi     ve svatostánku. Každou mší svatou posvěcuje naší obec i celý kraj.
  Nejsme Bohem zapomenutý kraj. Ježíš i zde vzešel jako světlo v temnotách. A my jsme povoláni k tomu, abychom zde světlo Kristovo pomáhali šířit.
  Ježíš pohrdanou Galileu vyznamenal tím, že zde povolal tři nejvýznamnější apoštoly - Petra, Jakuba a Jana. Viditelná hlava Církve - Petr - pochází z Galileje pohanů. Také z Jesenicka si může Pán povolat nové kněze i řeholníky.
  V evangeliu jsme slyšeli, jak čtyři muži opustili všechno a hned šli za Ježíšem.
  Kde našli sílu jít za svým povoláním rybářů lidí? Především Ježíši důvěřovali. Věřili, že se mohou na něho ve všem spolehnout.
  Odpověď na Boží volání k duchovnímu stavu vyžaduje odvahu víry, odvahu skočit   do Boží náruče. Jen ten, kdo se nebojí skočit do Boží náruče, může cítit, jak ho Bůh nese.
 Odpověď na Boží volání je také projevem lásky k Bohu. Věřící muž se stává knězem, protože miluje Boha. Jeho srdce nemůže naplnit žádná jiná láska, než láska Boží. Odpovědět na Boží volání znamená opustit všechno s vírou, že Bůh mi dá stokrát více na zemi, a nakonec nepopsatelně více v nebi.
  Bůh náš kraj nikdy neopustil a neopustí. Chce i z našeho středu povolat své služebníky. Modleme se za naše rodiny, aby se staly podhoubím nových kněžských povolání. Modleme se za mladé, aby měli odvahu Boží volání přijmout.