S Bohem a Pannou Marií se nemusíme bát

14.01.2024 19:33

Slavnost Panny Marie, Matky Boží 2024

 

Dnes jsme začali nový rok. Nevíme, co nás čeká. Ale víme, že ho nebudeme prožívat sami. Máme kolem sebe blízké lidi. Především máme Boha a Pannu Marii.

Svatý Pavel v listě Galaťanům popisuje naše přijetí za Boží děti skrze vykoupení Ježíšem Kristem. Ve svátosti křtu jsme se stali Božími dětmi a byli nadpřirozeně obživeni Duchem Svatým:

"A protože jste synové, poslal nám Bůh do srdce Ducha svého Syna, Ducha, který volá: ´Abba, Otče!´"

Kristovu obětí na kříži, vírou a přijetím svátosti křtu, jsme se stali dětmi nebeského Otce. Dětmi a dědici věčného života. Proto si můžeme u Boha vyprošovat požehnání.

V prvním čtení jsme slyšeli áronské požehnání. Kněží prosí, aby Bůh k lidu obrátil svou tvář, tedy projevil přízeň, byl nablízku. Požehnáním rozumíme vše dobré, kterým nás má Bůh naplnit, vše dobré, které potřebujeme k životu.

Nevíme, co nás v novém roce čeká. Ale víme, že je s námi Bůh, kterému můžeme říkat "Abba, tatínku". Boha, u kterého není nic nemožného, můžeme takto důvěrně oslovovat. Můžeme u Něho prosit o požehnání pro další dny tohoto roku.

Bůh chce jít v novém roce s námi, stačí se nebeského Otce držet za ruku. Čeho se bát?

Ale to není všechno.

V nebi máme také Matku, Pannu Marii. Ona je matkou Ježíše Krista. V řádu milosti je také naší matkou. Za naší matku ji Pán Ježíš určil, když byl přibit na kříži. Řekl přece Panně Marii o Janovi:

"Hle,tvůj syn."

V Janovi stál pod křížem každý z nás. Všichni jsem děti Panny Marie, která nás přijala za vlastní v době, kdy trpěla pod křížem. Když její duši pronikl meč utrpení, přijala nás za své děti. V bolestech jsme se stali dětmi Panny Marie. Tak to chtěl Ježíš.

Pán Ježíš řekl Janovi:

"Hle, tvá matka".

A Jan Marii přijal za svou matku. Opět v době, kdy Jan v duši trpěl Kristovým utrpením. V Janovi stál pod křížem každý z nás. Proto má každý z nás přijat Pannu Marii za svou matku. Tak to chce Ježíš.

Do nového roku tedy vyjděme s nadějí. Máme kolem sebe příbuzné a přátelé, kteří jsou naší oporou. V nebi máme nebeského Otce, pro kterého není nic nemožného, neboť je Bohem. V nebi máme také nebeskou Matku, která ač je jen člověkem jako my, má určitou moc nad Srdcem svého Syna. Může nám u Něho hodně vyprosit.

Zůstaňme věrni Bohu, prosme o pomoc Pannu Marii. Nemusíme se bát.