Ne svou silou, ale Boží mocí

06.06.2020 19:34

Slavnost Nanebevstoupení Páně, cyklus A

 

Jako Pán Ježíš svou mocí vstal z mrtvých, tak také svou mocí vstoupil na nebesa. Vrací se k Otci v oslaveném lidském těle. I jako člověk sedí po Otcově pravici v nebi "vysoko nad všechna knížata, mocnosti, síly, panstva."

Před svým odchodem povzbuzuje své učedníky:

"Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi."

Učedníkům svěřuje poslání:

"Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal."

Ježíš svým zmrtvýchvstáním zvítězil nad satanem a smrtí. Může osvobodit ty, kteří v něho uvěří. Víra je z hlásání. Kristovi učedníci mají pokračovat v díle svého Pána. Mají hlásat jeho vítězství, hlásat jeho slova a křtít ty, kdo v Ježíše uvěří.

Svědectví o Kristu není lidským dílem, jde o Boží dílo konané Boží mocí:

"Ale až na vás sestoupí Duch Svatý, dostanete moc a budete mými svědky v Jeruzalémě, v celém Judsku a Samařsku, ano až na konec země."

Hlásání Božího slova se tedy nemá konat z lidské moci, ale z moci Boží.

Učedníci se před přijetím Ducha Svatého dlouho společně modlili. Ve skutcích apoštolů čteme, jak Duch Svatý učedníky vedl při hlásání Božího slova. Učedníci se společně modlili, aby poznali, co mají konat. Dokonce Duch Svatý vybíral ty, kdo měli konat určitou službu. Prvním křesťanům se svědectví o Kristu dařilo právě proto, že se nechali vést Duchem Svatým. Nedělali nic ze sebe, ale vše z Ducha Svatého.

Dnes se spíše něco vymyslí, pak se to předloží Bohu a žádá o požehnání. První křesťané se nejprve ptali Ducha Svatého: co se má dělat, kdo to má dělat a jak se to má dělat. Jejich činnost vycházela ze společné modlitby. Byli jedno srdce, proto jim Bůh žehnal, proto vnímali Pánovu přítomnost:

"Hle, já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa!"

Posláním Církve, tedy každého z nás, je svědčit o Kristu, hlásat Boží slovo. Nemáme to dělat ze svých sil, podle svých představ. Máme to dělat z moci Boží, máme se nechat vést Duchem Svatým. Bez Ducha Svatého to nepůjde. Bez modlitby také ne.

Odevzdejme Duchu Svatému otěže svého života, aby nás sám vedl, kam chce.