Jak mohou slyšet o Kristu bez hlasatele?

03.11.2019 17:39

Misijní neděle 2019

 

V prvním čtení má prorok Izaiáš vidění národů, které přicházejí do Jeruzaléma a vystupují na chrámovou horu, aby přijali za svou Hospodinovu nauku:

"Ze Siónu vyjde nauka, z Jeruzaléma Hospodinovo slovo."

Tato nauka všem národům přinese spásu a pokoj:

"Nezdvihne již meč národ proti národu, válce se již nebudou učit."

Hospodinovým slovem, které mají národy přijmout, je Slovo, které se stalo tělem, Ježíš Kristus. Mají přijmout jeho nauku, zvláště jeho přikázání lásky. Jeho nauka přinese lidem spásu a pokoj na zemi.

Aby národy mohly přijmout Ježíše a jeho nauku, musí o něm věrohodně slyšet. Aby národy mohly Ježíše vzývat, musí jim někdo o Něm říci. Jak píše svatý Pavel Římanům:

"Jak ho však mohou vzývat, když v něho neuvěřili? A jak v něj mohou uvěřit, když o něm ještě neslyšeli? Jak o něm mohou slyšet bez hlasatele? A jak mohou hlásat, jestliže nebyli posláni?"

To je úkol Církve, která do celého světa posílá biskupy, kněze, jáhny a laiky, aby všem národům zvěstovali evangelium, radostnou zprávu o spáse v Ježíši Kristu.

Hlásání evangelia však není záležitostí jen několika vyvolených, ale všech křesťanů. Přijetím svátosti křtu, a zvláště svátosti biřmování, jsme se k tomu zavázali.

Pán Ježíš před svým nanebevstoupením řekl svým učedníkům:

"Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal."

Posláním Církve i důvodem její existence je získávat nové učedníky, kteří uvěří v Ježíše Krista, přijmou jeho nauku a budou se ji snažit uvádět do života. Každý člen Církve má své místo v hlásání evangelia. Modlit za šíření víry v Ježíše Krista se máme všichni. Všichni také máme přispívat na misie naší Církve.

Všichni se také máme snažit hlásat Krista tam, kde žijeme a působíme. Jak? Především svým životem. Musí být na nás vidět, že nás Kristus vykoupil, že máme naději dosáhnout nebe. Z našich životů má být zřejmé, že patříme Kristu, že Kristu sloužíme. Křesťan je "Kristovec" – ten, který patří Kristu.

Pokud jsme ještě Krista za svého Pána nepřijali, těžko můžeme o Něm svědčit. Pokud více patříme světu než Bohu, je třeba s tím něco dělat.

Při svědectví o Kristu nemáme spoléhat jen na své síly a schopnosti. Pán Ježíš svým učedníkům řekl:

"Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi."

"Hle, já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa!"

V hlásání evangelia nám pomáhá ten, v jehož rukou je veškerá moc. Pán Ježíš je vždy s námi, můžeme se spolehnout na jeho pomoc. Nikdy nás neopustí.

Dnešní misijní neděle má nás vést k zamyšlení, zdali patříme Kristu, zdali nepotřebujeme obrácení. Až budeme patřit Kristu, budeme schopni o Něm druhým svědčit. Nebude pro nás důležité šíření víry v Krista jen v našem okolí, ale i ve světě.

Posláním Církve i důvodem její existence je získávat nové učedníky.