Dej nám více víry!

25.10.2019 21:36

27. neděle v mezidobí, cyklus C

 

Apoštolové prosí Pána:

Dej nám více víry!“

Pán Ježíš jim říká, že kdyby měli víru jako hořčičné zrnko, konali by neuvěřitelné věci. My takovou víru nemáme, proto máme i my prosit:

Dej nám více víry!“

Co je to víra?

Víra je nadpřirozený Boží dar, proto máme o víru prosit. Avšak člověk musí vědomě a dobrovolně Bohu říci ano, dar víry přijmout. Vírou máme rozumem i vůlí přijmout zjevení, které Bůh uskutečnil svými činy a slovy.

Avšak víra je také vztah k Bohu. Katechismus víru definuje takto:

Víra je osobní přilnutí celého člověka k Bohu, který se zjevuje.“

Bůh se člověku zjevuje, sklání se k němu, volá ho. Člověk na toto Boží vábení odpovídá vírou. Krásně to čteme v prvním Janově listu (1 J 4,16):

Také my jsme poznali lásku, kterou má Bůh k nám, a věříme v ní.“

Vírou máme k Bohu lnout celou svou bytostí. Když prosíme o větší víru, prosíme také o to, abychom více poznávali Boží lásku a více k Bohu přilnuli. Příkladem je apoštol Jan, miláček Páně, který na sobě prožíval Ježíšovu lásku. Jan při poslední večeři ležel na Ježíšově srdci, zdroji Boží lásky. Protože poznal a zakusil Ježíšovu lásku, dokázal být svému Mistru věrný i pod křížem.

I my bychom měli prosit Boha, abychom více poznali a zakusili jeho lásku a více k Němu vírou přilnuli. Toto přilnutí k Bohu má nás stále více proměňovat v toho, koho milujeme.

Východní křesťané nazývají svaté podobnými Bohu. Nejpodobnější Bohu je Panna Maria. Víra spojená s láskou má nás Bohu stále více připodobňovat.

To není důležité jen pro nás samotné, ale i pro druhé.

O víře v Boha máme svědčit. Svědčit nejen slovy, ale i životem. Nemáme předávat o Bohu jen informace, ale máme svědčit o našem životě s Bohem. Čím více budeme Bohu podobní, tím bude naše svědectví pravdivější a účinnější.

Nedávno jsme slavili památku svatého Františka. Ten po svém obrácení k Ježíši tak přilnul, tak dokázal žít jeho slova, že se mu velmi podobal. Proto byl lidem přitažlivý. Ne proto, jak vypadal, ale pro svůj život s Ježíšem, kterému se připodobnil.

Lidé v něm vnímali přítomnost Ježíše. Proto tak všechny přitahoval.

Prosme tedy Pána:

Dej nám více víry!“

Dej nám více poznávat své Srdce, abychom k Tobě přilnuli celou svou bytostí. Proměňuj naše srdce, abychom Ti byli stále více podobní.