Církev je v Božích rukou

08.09.2020 19:20

21. neděle v mezidobí, cyklus A

 

Kdo je Ježíš?

Tuto otázku si kladli farizejové a zákoníci, členové velerady, Pilát i Herodes.

V dnešním úryvku evangelia se Pán Ježíš sám ptá svých učedníků, co o Něm říkají lidé. Nakonec jim dává otázku:

"A za koho mě pokládáte vy?"

Šimon Petr z Božího vnuknutí vyznává:

"Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha!"

Vyznává, že Pán Ježíš je očekávaný Mesiáš, že je Vykupitel světa, Syn Boží, druhá Božská Osoba, která se stala člověkem. Toto nemohl sám ze sebe vyznat.

A Pán Ježíš mu odevzdává primát (prvenství) v Církvi:

"A já ti říkám: Ty jsi Petr – Skála – a na té skále zbuduji svou církev a pekelné mocnosti ji nepřemohou."

Petrovi svěřuje úřad, který bude pro Církev tak důležitý, jako je dobrý základ pro dům. Tímto základem Církve nic neotřese – ani pekelné mocnosti, ani špatný život papežů, kněží, jáhnů a laiků. Tento základ nezanikne, bude trvat tak dlouho, pokud bude trvat Církev. Proto tento úřad (primát) přechází i na Petrovy nástupce.

Petr a jeho nástupci dostávají klíče od nebeského království, tedy nejvyšší moc v Církvi. Dále dostávají moc svazovat a rozvazovat, t.j. cokoli ustanoví nebo zruší jako nejvyšší učitelé ve věcech zjevených článků víry a mravů, bude členy Církve zavazovat ve svědomí, jako by to ustanovil sám Bůh.

Úřad papeže je zárukou jednoty Církve. Církev ve svých dějinách prošla mnoha těžkými obdobími, byla pronásledována, ohrožována bludy a schizmaty (vzdoropapežství), ale vše přečkala, protože ji Pán Ježíš chrání. O Církev se nemusíme bát. Bojme spíše toho, abychom od katolické Církve neodpadli.

I Církev řídí Boží prozřetelnost. Papeže čeká nejpřísnější Boží soud, protože má největší zodpovědnost. Proto bychom neměli dávat pozornost útokům na papeže, ať už pocházejí z vnějšku nebo zevnitř Církve. Pán Ježíš je neviditelnou hlavou Církve. Nikdy nedopustí, aby papež ty, kteří v Něho věří, svedl na scestí. Je třeba Bohu více důvěřovat, On má vše ve svých rukou.

Za papeže se máme modlit. Papež František sám o to častokrát prosí.

Všichni směřujeme k nebi, buďme si tedy vzájemnou oporou. Bůh ví, co dělá, a dělá to, co je pro nás nejlepší.