Kdo v Ježíše věří, vítězí s ním

14.04.2018 16:39

Slavnost Zmrtvýchvstání Páně 2018

 

Přicházejí k nám zprávy dvojího druhu – radostné a smutné. Mezi špatné zprávy patří oznámení o smrti blízkého člověka.

Tuto zprávu přinesl apoštol Jan svým druhům do večeřadla. Ježíš byl ukřižován, na kříži zemřel. Setník, aby měl jistotu o Ježíšově smrti, probodl jeho srdce. Ze srdce vyšla krev a voda. Tak nějak asi apoštol Jan oznámil ostatním apoštolům to, co se událo na Golgotě.

Apoštoly tato smutná zpráva zarmoutila. Tři roky prožili s Ježíšem velké věci, tři roky slyšeli jeho slova o Božím království, viděli jeho mocné skutky. I mrtvé dokázal vzkřísit. Proč své smrti nezabránil? Ještě mnoho věcí nechápou. Mají pocit zmaru, neví, co teď budou dělat.

Přichází však radostná zpráva: Ježíš vstal z mrtvých. Tato zpáva je neuvěřitelná. Ano, Petr a Jan našli prázdný hrob a plátna v něm. Pak ženy tvrdily, že viděly Ježíše živého. Ale nevěřili jim. Až se jim Pán zjevil ve večeřadle, dokonce s nimi pojedl, začali chápat, že Ježíš nad smrtí zvítězil. Byl mrtev, a zase žije.

Apoštol Petr v domě obráceného setníka Kornélia vydává o tom svědectví:

"Bůh jej však třetího dne vzkřísil a dal mu, aby se viditelně ukázal, ne všemu lidu, ale jen těm, které Bůh předem vyvolil za svědky, totiž nám, kteří jsme s ním jedli a pili po jeho zmrtvýchvstání."

A pro svědectví o zmrtvýchvstání Ježíše Krista většina apoštolů zemřela mučednickou smrtí. Svou krví dosvědčili, že skutečně viděli zmrtvýchvstalého Pána.

Radostná zpráva o Kristově zmrtvýchvstání nesmí zaniknout v naší mysli a v našem srdci. Může na nás doléhat mnoho zlého, různá trápení, můžeme prožívat různé těžkosti života, ale nesmíme zapomínat na tu nejradostnější zprávu: Ježíš vstal z mrtvých. Ježíš má moc vzkřísit k životu i nás.

Z této nejradostnější zprávy brali sílu všichni mučedníci Církve. Z této zprávy berme sílu i my. Žádné zlo, žádná špatná zpráva, nemůže překonat velkolepost radostné zprávy velikonočního rána. Kristovým zmrtvýchvstáním už není svět jaký byl dříve. Ježíš vše změnil. Zvítězil nad smrtí a satanem.

Kdo v Ježíše věří, vítězí s ním.