Zkoumejme, kde je naše srdce

13.08.2016 20:47

18. neděle v mezidobí, cyklus C

   Dnes se máme zamyslet nad  naším  vztahem k majetku a k penězům. Ježíš nás varuje před chamtivostí,           před nezřízenou touhou po majetku.
  Mít majetek není hřích, ale je špatné o něj usilovat v nerozumné míře. Nezřízenou touhou po majetku se mohou peníze stát bůžkem - modlou. Lidé tohoto světa se snaží svůj pozemský život zajistit velkými zásobami, vydělat hodně peněz, postavit velký dům, koupit si drahé auto a pak si užívat bohatství. Tomuto hromadění pozemských statků jsou schopni obětovat vše - svůj všechen čas, zdraví i vztahy k nejbližším.
  Nakonec se jim podaří získat mnoho majetku, ale zůstávají často sami.
  A pak platí slova Kazatele z prvního čtení:
  "A nakonec to dá do vlastnictví jinému, kdo na tom nepracoval."
  Křesťané mají užívat pozemských statků rozvážně (1 Tim 6, 6 - 10):
  "Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s tím.
  Kdo chce být bohatý, upadá do osidel pokušení a do mnoha nerozumných a škodlivých tužeb, které strhují lidi do zkázy a záhuby. Kořenem všeho zla je láska k penězům. Z touhy po nich někteří lidé zbloudili z cesty víry a způsobili si mnoho trápení."

  Máme se spokojit s tím, co máme. Více důvěřovat Boží prozřetelnosti. Bůh ví, co potřebujeme.  Kořenem všeho zla  je  láska  k  penězům. Láska k penězům vytlačuje z lidského srdce lásku k Bohu a k lidem.
  Pán Ježíš nazývá boháče, který si myslel, že si život zajistí bohatstvím, bláznem. Boháč myslel jen na tento pozemský život. Zapomínal na svou smrt:
  "Tak to dopadá s tím, kdo si hromadí poklady, ale není bohatý před Bohem."
  Co to znamená? Odpověď najdeme v Matoušově evangeliu (Mt 6, 19-21):
  "Neukládejte si poklady na zemi, kde je ničí mol a rez a kde je zloději vykopávají a kradou. Ukládejte si poklady v nebi, kde je neničí mol ani rez a kde je zloději nevykopávají a nekradou."
  Být bohatý před Bohem, znamená ukládat si poklady v nebi. Být schopen rozdělit se s potřebnými, konat ze svého majetku dobré skutky, přispívat na dobročinné účely.
  Pro Boha není důležité, kolik na světě nahromadíme majetku, ale kolik jsme ochotni ze svého majetku  dát potřebným. To, co na zemi rozdáme, to je náš poklad v nebi:
  "Kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce."
  Dnešní Boží slovo nás vybízí k vyváženému vztahu k majetku a penězům.
  Přílišná láska k penězům vede nejen ke ztrátě víry, ale i k narušení vztahů ve vlastní rodině. Děti nepotřebují peníze, děti potřebují lásku - mateřskou i otcovskou.

  Ať je tato neděle zamyšlením nad naším vztahem k majetku. Zkoumejme sami sebe, kde je naše srdce.