Ježíš nás zve do svého království

04.12.2016 18:43

Slavnost Ježíše Krista Krále, cyklus C

 Dnes budeme s pomocí 2. čtení přemýšlet o trojí královské důstojnosti Ježíše Krista:                           

1. Ježíš je Králem všeho stvoření
  "V něm bylo stvořeno všechno na nebi i na zemi, svět viditelný i neviditelný."      
  "...všecko je stvořeno skrze něho a pro něho." 

2. Ježíš je Králem nového stvoření - vykoupených
  "Bůh rozhodl, ... že skrze něho usmíří se sebou všechno tvorstvo jak na nebi, tak na zemi tím, že jeho krví prolitou      na kříži zjedná pokoj."
  Kristovou krví jsme vykoupeni z otroctví hříchu a smrti. Vírou a křtem se stáváme novým stvořením, které je obnovené v Kristu. Naším vládcem je Ježíš, který si nás získal svou krví:
  "On je hlava těla, to je církve".
3. Ježíš je Králem lidských srdcí
  Je Králem lidských srdcí, která v něho věří a která jej milují.
 V evangeliu jsme slyšeli o lotrovi po pravici. Pán Ježíš nesmírně trpí a přesto nemyslí na sebe, ale má starost o spásu odsouzeného zločince. Lotr po pravici projevuje velkou víru v Ježíše. V tomto ukřížovaném, zkrvaveném muži              ve smrtelném zápase vidí Mesiáše a uvěří v něho i v jeho království. Jedině lotr po pravici, jediný na Kalvárii, vyznává svou vinu a nevinu Ježíšovu. Krátká lítost a krátká modlitba:
  "Ježíši, pamatuj na mě, až přijdeš do svého království."
  A Ježíš mu otevírá ráj:
  "Amen, pravím ti: Dnes budeš se mnou v ráji."
  Lotr po pravici přijal Ježíše jako Krále svého srdce a byl zachráněn.  Zatímco my bojujeme o spásu celý život, lotru stačila chvíle před smrtí.
  Je tu však ještě lotr po levici. Ten má stejnou šanci uvěřit v Ježíše, litovat provinění a vejít do Božího království. Ale tento se pouze rouhá. Jde s davem pod křížem. Odmítá Ježíše jako Krále svého srdce. Tím sám sebe trestá.
  Co prožívali lotři ukřižování s Ježíšem, prožívá lidstvo dodnes. Jedni Boží milost k obrácení přijímají, druzí odmítají. Jedni se Ježíši Králi vírou otevírají, druzí se mu zatvrzelostí uzavírají.
  Ale i v nás, kteří věříme v Ježíše, v našem srdci, probíhá boj. Zlo a Zlý se neustále snaží, aby zaujali v našem srdci místo patřící Kristu Králi. Ježíš, Král srdcí, chce ovládnout celé naše nitro. V místech, kde nevládne Ježíš, vládne Zlý. Naším úkolem je, abychom plněním Boží vůle a přijímáním svátostí, rozšiřovali ve svém srdci vládu Ježíšovu a umenšovali vládu zla. V Otčenáši se modlíme:
   "Přijď království tvé".
  Nemodlíme se jen o druhý příchod Ježíše Krista, ale také o to, aby přišel a vládl v našem srdci. A Ježíš vládne v našem srdci do té míry, do jaké mu to dovolíme.
 Ježíš je Králem všeho stvoření, Králem vykoupeného stvoření, Ježíš chce být jediným Králem našeho srdce.
  Bude-li Ježíš Králem našeho srdce zde na zemi, bude našim Králem až přijde po druhé ve slávě.