Jan Křtitel netrpěl náboženskou korektností

10.07.2016 19:54

Slavnost Narození Jana Křtitele 2016

  Na svatého Jana Křtitele můžeme vztáhnout slova prvního čtení. I on byl Božím služebníkem povolaným od mateřského lůna. I o něm platí slova:
 "Z mých úst udělal nabroušený meč, ve stínu své ruky mě ukryl. Ukoval mě  v  zaostřený šíp, ve svém toulci mě schoval."
  Jan Křtitel požíval Boží ochrany. Boží slovo, které byl poslán hlásat, hlásal statečně a přímo. Jeho slova byla ostrá jako meč a šíp. Nešetřil nikoho. Dokázal naplnit pozdější Ježíšova slova, která nás vybízí, ať je naše řeč ano, ano - ne, ne.
  V tomto je pro nás velkým vzorem. Jan Křtitel netrpěl náboženskou korektností. My známe politickou korektnost, kdy je prý slušné o některých věcech nemluvit, kdy je třeba mluvit o jedné stránce věci, ale druhou stránku zamlčet. Věřícím hrozí náboženská korektnost, kdy se o některých pravdách víry a mravů už raději nemluví, např. o pekle. Nebo se třeba říká, jak máme tolerovat víru jinověrců, ale už se nemluví o tom, že i oni potřebují uvěřit v Krista, aby mohli dojít spásy.
  Jan Křtitel touto korektností netrpěl, uměl nazvat věci pravými jmény - dobro dobrem a zlo zlem. Neváhal kárat špatný život duchovní elity židovského národa i krále Heroda. Nazýval věci pravými jmény, i když ho to nakonec stálo život.
  Jan Křtitel byl také hlasem Božího slova.  Měl za úkol připravit židovský národ na příchod Mesiáše a jeho království. A to je také náš úkol - připravovat Kristu cestu do lidských srdcí. Máme to těžší než Jan Křtitel. Ten mluvil k věřícím lidem, my mluvíme k lidem nevěřícím, popř. k těm, kteří věří "podle sebe".  
  Pán Ježíš založil Církev, aby šířila evangelium a získávala nové učedníky. To je základní poslání Církve. I když třeba neuvidíme hned nějaké hmatatelné výsledky hlásání evangelia, nesmíme to vzdát. Člověk si může vzpomenout na naše slova ke konci svého života. Naším úkolem je svědčit o Kristu, i když bychom nejraději volali s prorokem Izaiášem:
  "Nadarmo jsem se nemáhal, naprázdno, zbytečně jsem strávil svou sílu."
  Buďme i my hlasem Božího Slova, hlásejme evangelium, nenechme se odradit odmítnutím. Hlásejme Boží pravdy     bez obalu, nebuďme nábožensky korektní.
  Nezapomeňme, že i pro nás platí:
  "Mé právo je však jistě u Hospodina a má mzda u mého Boha."