Jsme Božím chrámem

05.11.2017 20:35

Slavnost Výročí posvěcení kostela 2017

  Co znamená svěcení kostela? Skrze biskupovu modlitbu se stavba kostela stává domem Božím. Kostel posvěcením patří Bohu, je místem Boží přítomnosti.  Ve farních kostelích bývá svatostánek s Nejsvětější Svátosti Oltářní a bývá v nich sloužena nedělní  mše svatá.
  Právě mše svatá má obrovský význam pro celou farnost. Užitky z ní mají nejen ti, kteří jsou na mši svaté v kostele, ale i katolíci, kteří nemohou na mši svatou přijít.
  V prvním čtení jsme slyšeli proroka Ezechiela, který vidí vodu vytékající z chrámu. Tato voda přináší život. Z obětního stolu prýští životodárná voda Boží milosti nejen na přítomné věřící, ale rozlévá se na celou farnost. Pán Ježíš se nám dává za pokrm k věčnému životu. Jak kázal svatý Jan Maria Vianney:
  "Bez božské svátosti oltářní by na tomto světě nebyla vůbec možná blaženost. Život by byl přímo nesnesitelný. Když přijímáme svaté přijímání, přijímáme svou radost a svou blaženost."
  Ve druhém čtení svatý Pavel píše korintským křesťanům:
  "Vy jste Boží stavba."
  Svatý Pavel vystavěl korintskou obec na pevném základu, na Kristu. Stojí-li křesťanská obec na Kristu, nemusí se bát vichřice ani zemětřesení. Nic jí neotřese.
  Svatý Pavel dále pokračuje:
  "Nevíte, že jste Božím chrámem a že ve vás bydlí Boží Duch? Kdo by ničil Boží chrám, toho zničí Bůh. Neboť Boží chrám je svatý, a ten chrám jste vy!"
  Křesťanská obec - farnost, ale také rodina jako domácí církev, je Božím chrámem posvěceným Duchem Svatým. Duch Svatý je duší Církve, dává jí život.
  Každý z nás je zodpovědný za místní Církev, které je členem, ať už jde o farnost nebo rodinu. Každý z nás má do místní Církve vnášet ovoce Ducha Svatého, sloužit Církvi dary, které od Boha přijal. Každý z nás má podle svého postavení a obdarování budovat místní Církev.
  Jako je nepřípustné ničení chrámu z cihel a kamenů, tak je nepřípustné ničit místní Církev, duchovní Boží chrám. Farnost a rodina je ničena nejednotou a stranictvím věřících, špatnými řečmi a soudy. Nepřítel spásy vynakládá velké úsilí, aby zasel  mezi křesťany svár a rozdělení. Mnozí věřící jsou jeho nástroji. 
  "Kdo by ničil Boží chrám, toho zničí Bůh."
  To jsou tvrdá slova pro ty, kteří rozvracejí Církev zevnitř. Jako kostel po posvěcení patří Bohu, tak i místní Církev je Božím majetkem. Je také místem Boží přítomnosti.
  I každý z nás je Božím chrámem skrze víru a svatý křest. Křtem v nás bydlí Boží Duch, jsme Božím majetkem a skrze milost posvěcující místem Boží přítomnosti.
 Také tento Boží chrám nesmíme ničit hříchem. Naopak se máme odevzdat proměňující síle Ducha Svatého,  aby z nás Boží přítomnost stále více vyzařovala.
  Takže tento dům je Boží chrám, stejně jako farnost, stejně jako každý z nás. Tyto chrámy patří Bohu a mají být svaté - oddané Božímu Duchu.